Algemene beschouwingen - eerste reactie begroting
Allereerst danken wij het college en ambtenaren voor de begroting die nu voorligt. Een begroting nieuwe stijl. Mooi vinden we daarin dat hier expliciet naar de capaciteit gekeken wordt. De laatste jaren was dat altijd een ding. Dan hadden wij mooie plannen en vervolgens was er de capaciteit niet voor in het ambtenarenapparaat. We zien ook dat als het zo door gaat er 9,5 fte aan ambtenaren bijkomen, dus we hopen dat we daarmee ook ondervangen dat wij mooie plannen hebben, maar dat die niet uitgevoerd kunnen worden vanwege die capaciteit.
Deze begroting gaat, in eerste instantie, natuurlijk over het komende jaar en een aantal jaren daarna. Maar, als GroenLinks zouden we eigenlijk graag ook een stukje verder willen kijken. We hebben een visie voor 2040, we hebben ijkpunten in 2030 en dat zien we toch nog niet altijd terugkomen in de beslissingen die nu gemaakt worden. Dan is het niet duidelijk waarom we bepaalde dingen aan het doen zijn, zodat we uiteindelijk uitkomen op datgene dat we in 2040 willen.
Dan iets nieuws in deze begroting: co-creaties. Dat klinkt mooi. Biedt ongetwijfeld mogelijkheden, maar ook daar hebben wij op dit moment nog onze vraagtekens: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Hebben we überhaupt al een idee met wie we die co-creaties willen aangaan? Als we dit soort dingen gaan doen, dan wil ik ook graag even de termen nulmeting en evaluatie noemen, zodat we weten wat we uiteindelijk wel of niet bereikt hebben. Dat mis ik nog een klein beetje in hetgeen wat nu voor ons ligt. Sowieso ook gewoon in de programma’s -even buiten die co-creaties- zie ik die termen nulmeting en evaluatie graag vaker terugkomen, zodat we dan kunnen zien wat we uiteindelijk op termijn bereiken.
Dan over de korte termijn: de inflatie en prijsstijgingen. Regeren is vooruitzien. Het wordt wel genoemd dat we met grote indexeringen zitten, dat er prijsstijgingen zijn, maar dit missen we in de begroting. Waarom zijn er her en der niet wat meer marges ingebouwd? Waarom niet een stukje veiligheid? Waarom hebben we niet al wat scenario’s klaar? Dat missen wij in deze begroting.
Ook nog een paar wat meer inhoudelijke zaken. Wonen staat erin als belangrijk onderwerp. We zien alleen niet zoveel terug over hoe wij die woningen die wij gaan bouwen bereikbaar maken voor iedereen. Ook voor de mensen die het misschien wat minder goed kunnen betalen. Dat wordt voor ons ook zeker een aandachtspunt. Hoe gaan wij borgen dat die woningen op de goede plek, bij de goede mensen terecht komen? Bij onze eigen inwoners, onze eigen jongeren die vastzitten nu omdat ze op de woningmarkt niks kunnen vinden. Dus ook de mensen die misschien wat minder geld hebben voor een woning. Als we het dan hebben over mensen die wat minder geld te besteden hebben vragen wij ons af; hoe gaan wij die mensen bereiken? Daar moeten we echt nog meer in gaan doen.
Behalve verder kijken in de tijd, naar de toekomst, zouden we ook graag wat meer willen zien over verder kijken, in het bijzonder naar onze buurgemeenten. Hoe gaan wij die samenwerking aan met onze regio? Hoe pakken wij bijvoorbeeld een regionale energiestrategie aan? Die is vastgesteld, maar wat gaan we daar nu verder mee doen en hoe gaan we daarin investeren? We willen zorgen dat we in de regio niet alleen wat halen, maar ook wat te brengen hebben.
Als we het hebben over mobiliteit: hoe pakken wij dat aan met onze buurgemeenten, zodat het mooi aansluit? Dat zijn dingen die nu ontzettend leven. De groei van de regio, steeds meer inwoners. Die mobiliteit moeten we aanpakken en deze aanpak missen we in deze begroting.
Al met al staan er best een hoop goede dingen in deze begroting en de doorkijk die we hebben, maar wij missen vooral het stukje visie naar de toekomst en aandacht voor de problemen die op ons af gaan komen. Hopelijk wordt daar nog voldoende aandacht aan besteed.