Na de rondleiding in de Mierlose bieb en de bezichtiging van een mooie expositie van Heemkundekring Myerle, wachtte een volle agenda. De ALV maakte duidelijk dat leden en bestuur zich samen willen inzetten om GroenLinks in alle afdelingsgemeenten op de kaart te zetten.
Er zijn verschillende thema's genoemd, ondermeer megastallen, duurzaam ondernemen, duurzame landbouw, ouderen, boring naar schaliegas, dierenwelzijn en de cultuursector.
Enkele leden hebben zich al gemeld en willen actief meewerken. Zij willen in werkgroepen thema's uitdiepen en voorbereiden voor dialoog en debat. Op deze manier worden afdelingsstandpunten ontwikkeld, tevens ter voorbereiding op een verkiezingsprogramma.
Een nieuw lid uit Someren wil het GroenLinkse geluid in deze gemeente laten klinken.
Complimenten waren er voor de fractie voor het geslaagde initiatief om een cultuurcommissie te installeren in Geldrop-Mierlo.
Na de vaststelling van de bestuursopdracht moeten nu de handen uit de mouwen!!

Te gast in de Mierlose bieb

De leden van GroenLinks Geldrop-Mierlo en omgeving waren voor de afdelingsledenvergadering van 18 oktober 2011 te gast in het gebouw van bibliotheek Dommeldal in Mierlo. Directeur Luc Pruijn gaf, voorafgaand  aan de vergadering, een rondleiding door de vernieuwde bibliotheek en gaf een uitleg over de toekomstplannen van Dommeldal nu de subsidies in de cultuursector zo onder druk staan. Ook werd de tentoonstellingsruimte van de bieb bezocht waar op dat moment een fraaie historische expositie was ingericht door Heemkundekring Myerle.

Samen handen uit de mouwen

Het bestuur, bestaande uit Jet Duenk, Jos Klomp en Henk Daalder, zette op de hierop volgende afdelingsledenvergadering  uiteen hoe zij aankijkt tegen de opdracht die zij in het voorjaar van 2011 van de leden hebben gekregen. In een nota "Visie en opdracht bestuur GroenLinks afdeling Geldrop-Mierlo en omgeving" is uiteen gerafeld wat er moet gebeuren om een professionele en actieve afdeling op te bouwen. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Het begeleiden van onze politieke vertegenwoordigers en het zoeken naar kandidaat-raadsleden
  • Organiseren van dialoog tussen leden, fractie en de samenleving

Daarnaast wil het bestuur een open, professionele en laagdrempelige afdeling ontwikkelen, waar leden zich welkom voelen en uitgenodigd om hun kennis en kunde in te zetten voor de publieke zaak. De aanwezige leden waren het ermee eens, dat voorrang moet worden gegeven aan de kweekvijvertaken om zo in al onze gemeenten GroenLinkse talenten te werven en begeleiden die het politieke werk in de toekomst willen en kunnen uitvoeren.

Voorzitter Jet Duenk: "Om GroenLinks in onze regio op de kaart te zetten hebben we een actieve afdeling nodig, want het bestuur kan en wil dit niet alleen doen. Alleen samen kan dat gaan lukken."

Inspireren

De ledenvergadering was accoord met de nota en gaf tegelijkertijd aan dat er nu doorgepakt moet worden. De leden benoemden enkele belangrijke politieke thema's waarop GroenLinks zich in onze regio kan profileren.  Enkele leden toonden direct belangstelling voor de werkgroepen die we willen vormen. Een nieuw lid uit Someren wil meehelpen om Someren voor GroenLinks op de kaart te zetten. Hiervoor zal nauw worden samengewerkt met de provinciale afdeling.

Uit de praktijk

Raadslid Beppie Breemerkamp gaf een enthousiaste uiteenzetting over haar werkzaamheden als lid van de fractie PvdA/GroenLinks in Geldrop-Mierlo en vertelde over de actuele thema's rond dierenwelzijn, natuur en milieu. Ook de op dat moment actuele begrotingsbehandeling in Geldrop-Mierlo kwam ruimschoots aan de orde en daarmee tevens de grote hoeveelheid werk die dit in de voorbereiding vereist. Dit leidde er toe, dat één van de aanwezige leden zijn hulp heeft aangeboden bij de voorbereiding van de begrotingsbehandeling- een jaarlijks terugkerend belangrijk moment in de politieke systematiek van de gemeenteraad.

WIJ ZOEKEN.....

Het bestuur heeft enkele activiteiten gepresenteerd om de afdeling op gang te brengen. Onder andere:

  • Een Groene Lintjes uitreiking. De Groene Lintjes zijn door het landelijke GroenLinks ontwikkeld. Ze worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld om mensen die zich inzetten voor een duurzame samenleving in het zonnetje te zetten en natuurlijk tevens om aandacht te vestigen op het GroenLinkse politieke geluid. Gevraagd: leden die deze activiteit willen voorbereiden.
  • Campagneteam, denkers en doeners. Om klaar te zijn voor nieuwe verkiezingen, zijn handen nodig. Denk aan het plakken van posters, flyeren en het bemensen van stands, het echte handwerk, zeg maar. Wie wil zijn of haar naam op de lijst zetten, waardoor we weten op wie we een beroep kunnen doen als het zover is? Meld je bij het bestuur. Voor de gemeenteraadsverkiezingen (verwacht in 2014, eerder is altijd mogelijk) is daarnaast een campagneteam nodig om na te denken over de manier waarop GroenLinks campagne gaat voeren. Wat zijn de thema's, hoe wordt publiciteit gezocht, enzovoorts. Heb je affiniteit met PR en communicatie en wil je deze tezijnertijd (tijdig!) inzetten? Laat het ons weten!

De fractie in het zonnetje

Aan het eind van de vergadering kregen de leden een uiteenzetting over de opstart van de zo fel bevochten cultuurcommissie in de gemeente Geldrop-Mierlo. De fractie kreeg een groot compliment voor het geslaagde initiatief en de vasthoudendheid om een cultuurcommissie van de grond te tillen.

De volgende ALV vindt plaats in het voorjaar van 2012. Wij zien elkaar hopelijk al eerder.