Op dinsdag 14 februari organiseert onze GroenLinksafdeling in Someren een debat over een duurzame en gezonde ontwikkeling van de veehouderij in de regio. GroenLinks Statenlid Patricia Brunklaus en Geert Verstegen van de Brabantse Milieufederatie houden inleidingen, waarna iedereen aan het debat kan deelnemen. De bijeenkomst vindt plaats in Cultureel Centrum De Ruchte en begint om 20.00 uur. De debatavond is voor iedereen toegankelijk.

De leden van GroenLinks maken zich zorgen over de gevolgen van de intensieve veehouderij voor natuur en milieu, maar vooral ook voor onze gezondheid en die van onze kinderen en kleinkinderen.
De GGD Nederland dringt er bij de overheid op aan om bij nieuwbouw en planontwikkeling geen intensieve veehouderijbedrijven binnen een straal van 250 meter van woningen te bouwen. Een motie in Provinciale Staten van Brabant om dit afstandscriterium mee te nemen bij toekomstige besluitvorming, werd onlangs helaas nipt verworpen. “Echt” wetenschappelijk onderzoek moet nu juridisch sluitend bewijs leveren, dat er gezondheidsrisico’s zitten aan het wonen in de buurt van een intensieve veehouderij. Wij begrijpen dit niet en denken, dat dit tot onnodig uitstel van “gezonde” regelgeving leidt en “ongezonde” gevolgen heeft voor de burgers.

Duurzaam Groen en Gezond
GroenLinks vindt dat we samen moeten streven naar een gezonde veehouderij met het accent op het welzijn van mens, dier, natuur, milieu èn de ondernemer.

“Als GroenLinks in 2020 achterom kijkt, willen wij een groen, vitaal en kansrijk platteland zien, waar het goed toeven is, waar je zonder risico om ziek te worden kunt wonen en recreëren en waar dieren fatsoenlijk worden gefokt”. (citaat Patricia Brunklaus)

GroenLinks ook in Someren, Heeze-Leende en Nuenen actief
De afdeling GroenLinks Geldrop-Mierlo en omgeving heeft leden in meerdere gemeenten in Zuid-Oost Brabant. In Geldrop-Mierlo zitten Beppie Breemerkamp en Niek Engbers namens GroenLinks in de gemeenteraad. De leden in Someren, Heeze-Leende en Nuenen hebben de ambitie om in 2014 ook GroenLinks-raadsleden in hun gemeente te hebben. Ze willen in de gemeenteraad meepraten over een duurzame plattelandsontwikkeling en andere “groene” en sociale onderwerpen. Het debat op 14 februari is een eerste stap in die richting.

Programma Debat GroenLinks dinsdag 14 februari De Ruchte Someren
20.00 uur: Ontvangst
20.15 uur/ 21.00 uur: Inleiding Geert Verstegen Brabantse Milieufederatie (BMF) over duurzame plattelandsontwikkeling, een inleiding van Patricia Brunklaus, statenlid GroenLinks, over de gewenste ontwikkeling van de veehouderij in Brabant en een inleiding door Henk Jans, medisch milieudeskundige en adviseur GGD over gezondheid en veehouderij.
21.15 uur/ 22.00 uur: Debat