De focus van de nieuwe cultuurbeleidsnota "Cultuur.... van wezenlijk belang" ligt op cultuurparticipatie en cultuureducatie met de nadruk op de jeugd. De nota werd aan de gemeenteraad aangeboden zonder een gedegen advies van de Cultuurcommissie. Onze raadsfractie vond dat een gemiste kans. De cultuurcommissie staat op de drempel van installatie en over het belangrijkste stuk op het gebied van cultuur is hen geen advies gevraagd. De wethouder deed de toezegging dit advies alsnog te vragen en hiervoor de besluitvorming nog even uit te stellen. Onze fractie kan zich in het algemeen vinden in de inhoud van de nota, maar vindt dat het streven naar voldoende publieksbereik bij gesubsidieerde activiteiten, niet moet leiden tot vervlakking en vervaging van het aanbod van kunst en cultuur.
De fractie van PvdA/ GroenLinks nam de volgende standpunten in over de concept-cultuurnota 2012-2015.
Cultuur is een belangrijk aspect in onze samenleving en daarom zou de titel eigenlijk moeten zijn: ‘Cultuur .... Natuurlijk van wezenlijk belang”. Helaas weten we dat er beperkte middelen zijn en dat we met die beperkte middelen moeten proberen om zoveel mogelijk overiend te houden. De focus ligt op cultuurparticipatie en cultuureducatie met speciale aandacht voor de jeugd. Belangrijk daarbij is zowel het publieksbereik (hoe betrek ik publiek bij mijn activiteiten) als de participatiegraad.
Ook kunnen wij ons vinden in het vraaggestuurd werken zoals in de cultuurnota is opgenomen. Vraaggestuurd werken betekent dat de instellingen nog nadrukkelijker met publieksbereik bezig moeten zijn. Dit mag echter niet tot vervlakking en vervaging leiden. Voor ons ligt de nadruk nog teveel op muziek en het inhuren van discjockeys om een feestje te organiseren. Dat is teveel van hetzelfde. Wij zijn er voorstander om andere cultuuruitingen meer kansen te geven. Daarmee verwijzen wij naar de amateurkunst.
De nota zegt: grote en kleine organisaties dienen met betrekking tot financiën creatief naar oplossingen, andere financieringsbronnen en meer samenwerkingsmogelijheden te zoeken. Bij de samenwerking hoort ook, dat bestaande goeldopende activiteiten niet aan de kant worden geschoven voor nieuwe activiteiten, zoals we bijna hebben zien gebeuren tijdens het weekend met de liberty-loop. Hierbij komt dan toch weer de rol van de cultuurcommissie om de hoek kijken. Wij vinden het jammer dat de cultuurcommissie niet is gekend in deze nota. Wij zijn blij met de toezegging van de wethouder dat dit alsnog gaat gebeuren.
Evaluatie: wij willen niet wachten op de evaluatie in de tweede helft van 2015. Ons voorstel is om eind 2013 te evalueren. We zijn daarom ook blij met de toezegging van de wethouder op dit punt. Wij willen jaarlijks een overzicht van nieuwe culturele activiteiten met de gehonoreerde subsidie. De wethouder zegt dit toe.
De fractie van de PvdA/GL vraagt zich het volgende af: hebben wij wel nieuw te erkennen gesubsidieerde initiatieven nodig? Of is het huidige aanbod voldoende en heeft samenwerking tussen verschillende evenementen een grotere meerwaarde? Ook omdat vrijwillligers steeds moeilijker te vinden zijn. Wij staan wel achter de criteria dat een nieuw evenement een duidelijke culturele meerwaarde moet hebben, de zgn. clustering.
Pag. 6 punt e: subsidie van activiteiten met een commercieel tintje worden kritisch overwogen. Kan de wethouder voorbeelden noemen van activititen die op het randje zijn?
Wij kunnen instemmen met de opmerking dat splitsingen financieel niet gehonoreerd worden.
Lege ruimtes: naar onze mening moet het niet gaan om alleen gemeentelijke gebouwen maar moeten ook leegstaande ruimtes in het centrum hierbij worden betrokken. Wat vindt de wethouder hiervan?
Tot slot. Het verdient prioriteit om de overdracht van kennis van ons erfgoed veilig te stellen.
Wij kunnen ons in het algemeen vinden in deze cultuurnota maar wachten met belangstelling de reactie van de cultuurcommissie af.