"Ik woon hier als Europeaan, niet als Nederlander." Dat was de kop boven het NRC-artikel van ons Nuenense lid Andrew Black. De NRC nodigde lezers uit om te schrijven over hun gevoelens bij Europa. Het aangrijpende stuk van Andrew was één van de 14 artikelen gekozen uit 107 inzendingen. Andrew draaide volop mee in de campagne van GroenLinks, hij plakte posters en voerde campagne in Nuenen. Tijdens het verkiezingscongres diende hij een amendement in om het verkiezingsprogramma van GroenLinks te wijzigen op het punt van het kiesrecht en met succes. Lees verder voor het artikel in NRC.

Ik ben Europeaan. Ik ben gevestigd in Nederland omdat het een onderdeel van Europa is. Mijn vader diende van 1939 tot 1946 in het Britse Leger. Gelukkig heeft hij de oorlog overleefd. Ik ben in Engeland geboren en in Schotland opgegroeid. Toen ik in de jaren zestig terugkwam van een middelbare schoolreis naar Duitsland vol verhalen over al het moois wat ik daar had meegemaakt, hadden mijn ouders zichtbaar moeite om dat te plaatsen. Voor hun was de oorlog net voorbij en de ‘wederopbouw’ was in het Verenigd Koninkrijk nooit zo grondig aangepakt als in Nederland en Duitsland. Toen Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk bij de toenmalige Europese Gemeenschap kwamen, was ik net klaar met mijn studie accounting en mijn vrouw en ik hadden allebei een bachelor Frans op zak. Ik kon meteen aan een mooie baan in Parijs beginnen met het idee dat wij mee zouden doen aan ‘Europa’. Na Frankrijk woonden wij in Dublin, waar wij de loskoppeling van de Ierse Punt van de Britse Pond meemaakten – een voorbereiding op Ierse deelneming aan de Euro. Onze eerste kinderen zijn in Dublin geboren, maar na onze volgende verhuizing zaten ze op de Nederlandse basisschool. Ze zijn groot gebracht in het Nederlandse onderwijs, maar met het idee dat wij hier zijn als Europeanen in Europa. Ik was blij met de introductie van het begrip ‘burger van de Europese Unie’ in het Verdrag van Maastricht. Het was een bevestiging van mijn visie op mijn status als Europeaan. En rechten van Unieburgers waren vastgelegd. Ik besef dat ontwikkeling van de Unie in al zijn facetten een kwestie van generaties wordt. Maar als wij terugkijken naar het moment dat mijn vader zijn decharge uit het Britse leger kreeg, is het een wonder hoe ver we zijn gekomen in zo’n korte tijd.

AndrewBlack

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat onder de kop "Meer zeggenschap voor burgers" door toedoen van Andrew de volgende tekst:

In Nederland gevestigde EU-burgers, alsmede derdelanders met een permanente verblijfsvergunning, worden kiesgerechtigd voor de Provinciale Staten en de Tweede Kamer.