Tijdens de vorige raadsvergadering heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad de motie van PvdA/Groenlinks tegen de mogelijke opslag van kernafval gesteund. De motie riep op tot een duidelijk stellingname tegen de plannen van minister Verhagen. Geldrop-Mierlo is volgens de minister namelijk mogelijk geschikt voor de opslag van kernafval. Als het goed is heeft de gemeente Geldrop-Mierlo de brief met het protest van de gemeenteraad reeds verzonden. In dit artikel geeft initiatiefnemer, raadslid Niek Engbers zijn visie op de problematiek van kernafval en kernenergie en op de gang van zaken rond de motie.

 

Kernenergie is een risicovolle manier om energie op te wekken. En bovendien drukt kernenergie schone stroom uit de markt. We zouden in Nederland juist meer moeten investeren in wind- en zonnestroom. Maar kernenergie is om nog een andere reden risicovol. Er is nog geen spoor van een oplossing voor de opslag van kernafval, dat honderdduizenden jaren radioactief blijft.

Nu minister Verhagen in Nederland op zoek is naar gebieden om de kernafval op te slaan, moeten wij ons standpunt over kernenergie duidelijk maken. In onze gemeente willen we geen afval van kernenergie.
Greenpeace riep in het begin van 2011 al op om als gemeente een duidelijk standpunt in te nemen en minister Verhagen te laten weten dat zijn plannen geen goedkeuring krijgen. In maart 2011 heb ik geprobeerd om dit middels een motie te bewerkstelligen. Hoewel de fracties van de SP, DGG en OGM mijn motie direct ondersteunden, lukte het niet om een meerderheid te krijgen.

De lijntjes tussen GroenLinks en Greenpeace zijn kort en ik vernam al snel van de landelijke campagne van Greenpeace, tegen opslag van kernafval.

Gesterkt door de landelijk trend (veel gemeenten hadden inmiddels een dergelijke motie ondersteund) is de motie op nieuw in stemming gebracht. Maar niet voordat Jorien de Lege, campagneleider van Greenpeace en een bezorgde burger uit onze gemeente de raad toesprak.
Uiteindelijk is de motie aangenomen met een ruime meerderheid, naast de eerder genoemde partijen, SP, DGG, OGM stemde de laatste keer ook de CDA en DPM fractie mee. De VVD- en D66fractie stemde tegen. Volgens deze twee partijen zou het geen lokale zaak zijn.
Een onzinnig argument omdat je als lokale politiek ook de landelijke politiek kunt beïnvloeden. Daarnaast hebben  de plannen van verhagen wel degelijk te maken met onze gemeente. Als de VVD en D66 voor kernenergie zijn is dat uiteraard een legitieme keus, maar ben  dan ook zo dapper om te zeggen tegen de inwoners van Geldrop-Mierlo dat je de opslag van kernafval zonder vrees tegemoet ziet’! Ik ben in ieder geval blij dat de motie is aangenomen, tegen het beleid van de gemeente in is er een landelijke motie aangenomen. Ik ben zeer blij dat wij als gemeente ook kleur durven te bekennen en een duidelijk standpunt innemen tegen de ridicule plannen van minister Verhagen om in onze regio Kernafval op te slaan. Wij als Geldrop-Mierlo behoren nu ook tot de grote lijst van gemeenten die zich hebben uitgesproken tegen de plannen!