De besturen van GroenLinks en PvdA onderzoeken de mogelijkheden om in maart 2014 met één progressieve lijst de gemeenteraadsverkiezingen in Heeze-Leende in te gaan. Een aantal PvdA-ers en GroenLinksers heeft zich georiënteerd op het oprichten van een nieuwe progressieve groepering naar het voorbeeld van PRO Oisterwijk en PRO5 in Bladel. De leden van GroenLinks en PvdA zijn nu aan zet om een uitspraak te doen over een mogelijke samenwerking in de bestuursperiode 2014-2018.

Samen met een aantal actieve leden in Heeze, Leende en Sterksel, heeft het GroenLinks-bestuur zich uitgebreid georïenteerd op alle mogelijkheden om ons duurzame en progressieve geluid ook in Heeze-Leende te laten klinken. Er is gekeken naar de haalbaarheid van zelfstandige deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, een gezamenlijke fractie met de PvdA en het oprichten van een nieuwe progressieve groepering naar het voorbeeld van Pro Oisterwijk en PRO5 in Bladel. Dit zijn progressieve groeperingen waar iedereen lid van kan worden. De namen van de initiatiefnemende partijen worden vermeld onder het PRO-logo. In Oisterwijk blijkt dat deze links-progressieve samenwerking succesvoller is dan aparte kieslijsten per partij. Iemand is lid van PRO en soms ook van een landelijke partij. Om kandidaat-raadslid te zijn moet je lid zijn van PRO en maakt het niet uit van welke landelijke groepering je eventueel lid bent.

Op 7 maart is er een GroenLinks-ledenvergadering geweest over dit onderwerp. Hetty Tindemans, GroenLinks-lid uit Mierlo en wethouder van Progressief Landerd, vertelde er haar positieve ervaringen in Landerd. Binnenkort komen de besturen van van PvdA en GroenLinks weer bijeen om keuzes te maken.