Wie zich stoort aan vuurwerkvandalisme, harde knallen of stinkende kruitdampen met Oud en Nieuw, kan zijn ergernis daarover kwijt op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. De website is een initiatief van een aantal lokale GroenLinks-fracties, die in hun gemeenten de strijd hebben aangebonden tegen vuurwerkoverlast. Op het laatste congres van GroenLinks stemden de aanwezige leden van afdeling Geldrop-Mierlo en omgeving vóór een amendement om het verkiezingsprogramma te wijzigen en het vuurwerkvandalisme aan te pakken.

Onder de initiatiefnemers van het meldpunt vuurwerkoverlast zijn de GroenLinks-fracties van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Enschede en Groningen. "We gebruiken de meldingen om de ernst van het probleem zichtbaar te maken", zegt de Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. "De jaarwisseling is allang geen feestje meer. De vuurwerkoverlast loopt de laatste jaren steeds meer uit de hand." Na 1 januari bieden de initiatiefnemers een bundeling van de meldingen aan de Tweede Kamer aan. Ze willen dat de landelijke politiek de gemeenten te hulp schiet om de vuurwerkoverlast aan te pakken.

Bonte voert samen met zijn Haagse collega David Rietveld al jaren een lobby voor een hervorming van de vuurwerktraditie. Ze pleiten voor minder consumentenvuurwerk en meer professionele shows. "Ons ideaalbeeld voor Nederland is het Australische model, waar vuurwerk alleen professioneel wordt afgestoken", zegt Bonte. "We streven naar een jaarwisseling zonder overlast en vuurwerkslachtoffers. We willen champagne zonder kruitdampen."

Op het meldpunt vuurwerkoverlast kan met twee muisklikken een melding worden gedaan. De melder kan kiezen tussen categorieen als 'overlast door vuurwerkbommen', 'gevaarlijke situatie voor mensen' of 'stressvolle situatie voor dieren'. De resultaten worden half januari gepubliceerd.

De website is al enkele keren uitgevallen als gevolg van grote drukte en waarschijnlijk ook door aanvallen van internetvandalen.