Nederland is één van de meest verlichte landen van Europa.
De belangrijkste toepassingen zijn licht bij gebouwen (door reclame), sportvelden en openbare verlichting. Lichthinder is een maatschappelijk probleem. De gemeente heeft een taak om deze lichtvervuiling tegen te gaan.

Recent vroeg ik aan het college van B&W in hoeverre zij gehoor geven aan de landelijke oproep van Stichting Natuur en Milieu, om de lichten meer te doven, in het bijzonder op de Nacht van de Nacht. Lichtvervuiling heeft immers grote gevolgen voor het welzijn van mens en dier. De oproep is erop geënt dat het licht veel vaker uit kan, de gemeente heeft daar een voorbeeld functie in. Vorig jaar herinnerde ik het college hier ook al aan. Gelukkig is die eerder gemaakte oproep ter harte genomen. De antwoorden van het college bleken namelijk in overeenstemming met onze wensen:
Die voorbeeldfunctie staat verwoord in het Klimaatbeleid 2009-2013, Duurzaam bouwen, wonen en werken in Geldrop-Mierlo.
Er wordt een gedragscampagne opgezet, waarbij mensen worden gestimuleerd om vaker de lichten te doven.
Op de gemeentesite en in lokale kranten wordt aandacht gevraagd voor de Nacht van de Nacht

Wat betekent dit concreet voor de Nacht van de Nacht?
De volgende verlichting zal op 29 oktober 2011 ’s nachts uitgeschakeld worden:

  • Aanstraal verlichting Kerk (Mierlo
  • Aanstraal verlichting Molen (Mierlo)
  • Aanstraal verlichting Kerk (Geldrop)
  • verlichting Gijzenrooiseweg (vanaf Laan van Tolkien tot Schaarland) hier zal de openbare verlichting (rijweg) om en om geschakeld worden (indien technisch mogelijk).
  • Het st. Anna Ziekenhuis heeft aangegeven dit jaar ook aan deze actie deel te nemen.


Uiteraard zijn wij als fractie hier heel blij mee, maar er kan meer gedaan worden. Ook bedrijven en particulieren kunnen een bijdrage leveren om Geldrop-Mierlo niet alleen tijdens de Nacht van Nacht meer donker te krijgen, maar ook alle andere nachten in onze mooie gemeente!