Niek Engbers heeft het college vlak voor het zomerreces vragen gesteld over schaliegas. Omdat GroenLinks het belangrijk vindt dat de gemeente geen afwachtende positie inneemt en alle kansen pakt om op te komen voor de belangen van haar inwoners en haar mooie natuur.

Het college heeft inmiddels schriftelijk gereageerd.

1.   

Deelt u onze indruk dat het grondgebied van Geldrop-Mierlo valt in aangevraagde en verleende vergunningen voor schaliegasexploratie, zie bijvoorbeeld de kaartbeelden op de websites van www.schaliegasvrij.nl en www.nlog.nl (TNO in opdracht van EL&I)?

Antwoord:

Zowel op de kaart op de site van “Stichting Schaliegasvrij Nederland” (Bijlage I) als op de kaart van TNO (Bijlage II) blijkt dat Geldrop-Mierlo in een zone ligt waar mogelijk schaliegas in de bodem aanwezig is. Geldrop-Mierlo ligt in één van de twee gebieden waarvoor een onderzoeksvergunning is verleend.

 

2.   

Is er vanuit het ministerie van EL&I overleg gezocht met de gemeente Geldrop-Mierlo, of anderszins gecommuniceerd over de verleende en aangevraagde exploratievergunningen? Welk standpunt heeft u daarbij toen eventueel ingenomen?

 

Antwoord:

Er is geen overleg geweest tussen het Ministerie en de gemeente. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft hierover geen standpunt ingenomen.

 

3.    Welke stappen heeft u tot nu toe gezet om zich te vergewissen dat Geldrop-Mierlose burgers geen onaanvaardbare risico’s lopen als gevolg van de exploratie van schaliegas?

 Antwoord:

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft geen actie ondernomen als het gaat over de exploratie van schaliegas. Bij onze gemeente zijn geen aanvragen gedaan voor het uitvoeren van proefboringen.

 

4.   

Welke invloed heeft de gemeente op het landelijke beleid t.a.v. de winning van schaliegas?

 

Antwoord:

Onze gemeente heeft geen rechtstreekse invloed op het landelijk beleid ten aanzien van de winning van schaliegas. Vertegenwoordigers van de gemeente Boxtel en van de provincie Noord-Brabant maken deel uit van de klankbordgroep die door de minster van Ez is geformeerd. Zij hebben, samen met onder andere Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland  inbreng geleverd in het onderzoek dat op dit moment door het bureau Witteveen+Bos wordt uitgevoerd.

 

 

5.   

Welke middelen staan de gemeente ter beschikking om (proef-)boringen naar schaliegas op Geldrop-Mierlo’s grondgebied te voorkomen?

 

Antwoord:

Op grond van de Mijnbouwwet zijn vergunningen nodig voor zowel de exploratie als de exploitatie van delfstoffen (waaronder schaliegas). De Minister van Economische zaken is bevoegd hiervoor een vergunning te verlenen. Een opsporingsvergunning biedt geen rechtsgrond voor het daadwerkelijk winnen van schaliegas. Hiervoor is een winningsvergunning nodig.

Behalve vergunning op grond van de Mijnbouwwet is een omgevingsvergunning nodig.

Een aanvraag om een omgevingsvergunning wordt getoetst aan het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan buitengebied Geldrop-Mierlo laat dergelijke activiteiten niet rechtstreeks toe. De Raad heeft de bevoegdheid een bestemmingsplan te wijzigen

Tegen besluiten van de (rijks)overheid bestaat altijd de mogelijkheid tot het indienen van bezwaar en beroep.

 

 

6.   

Bent u het met ons eens dat de gemeente Geldrop-Mierlo zo snel mogelijk een standpunt over schaliegaswinning moet innemen, omdat er de mogelijkheid is dat het landelijk ingestelde moratorium op afzienbare termijn afloopt? Hoe verhoudt schaliegas-exploratie zich daarbij tot het vastgestelde lokale klimaatbeleid?

 

Antwoord:

In 2011 heeft het Ministerie van Economische zaken Witteveen + Bos Raadgevende Ingenieurs b.v. opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de mogelijke gevolgen en risico’s van het opsporen en winnen van schaliegas in Nederland. Zolang het onderzoek loopt wordt er niet naar schaliegas geboord. Het onderzoek is naar verwachting halverwege 2013 afgerond. De minister van Economische Zaken stuurt eind augustus het onderzoek met zijn reactie naar de Tweede Kamer. Tot die tijd worden er geen proefboringen naar schaliegas gehouden en verleent de overheid geen nieuwe opsporingsvergunningen voor schaliegas.

Daarna wordt besloten of het moratorium wordt opgeheven of dat er een verbod komt op de winning van schaliegas. Voor zover bekend zijn de (concept)resultaten van het onderzoek nog niet beschikbaar. Het lijkt ons zinvol het standpunt van de Tweede kamer af te wachten alvorens hierover als college een standpunt in te nemen.

 

In het milieuwerkprogramma zoals dat op 21 januari 2013 door de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo is vastgesteld is ten aanzien van klimaat en duurzaamheid o.a. het volgende gesteld:

“We vinden het als gemeente belangrijk om een bijdrage te leveren aan schone en duurzame energie. Niet alleen vanwege de klimaatverandering, maar vooral ook vanwege de uitputting van de fossiele brandstofvoorraden, betaalbaarheid, gezondheid, afhankelijkheid”
Schaliegas is een fossiele brandstof en daardoor niet duurzaam te noemen.

 

7.   

Bent u het met ons eens dat Geldrop-Mierlose burgers moeten weten dat er de kans bestaat dat schaliegaswinning in onze gemeente zal plaatsvinden, wat de risico’s daarvan zijn en hoe de gemeente daarmee om gaat?

 

Antwoord:

Zolang de resultaten van het onderzoek niet beschikbaar zijn en zolang er geen (landelijk) besluit is over het al dan niet toestaan van het winnen van schaliegas en er bovendien geen concrete aanvragen voor onze gemeente zijn zien wij op dit moment geen noodzaak tot het actief informeren van de inwoners van Geldrop-Mierlo.