Vrijdagmiddag 2 juli 2010 speelt het Nederlandse elftal op de WK in Zuid-Afrika tegen Brazilië. Op datzelfde moment hangen er enorme rookpluimen boven de Strabrechtse Heide. Een heidebrand die na 3 dagen blussen amper gedoofd is, verwoest uiteindelijk zo’n 200 hectare natuur. Een jaar later, op 30 juni 2011 organiseert GroenLinks Geldrop-Mierlo en omgeving voor haar leden een wandeling over de toen verbrande heide. Boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer neemt ons mee en vertelt.
Voorafgaand aan de wandeling hebben de deelnemers zich op de afgesproken locaties verzameld om per fiets naar de Aardborsthoeve te gaan, onze ontmoetingsplek. De ‘Kleine IJsvogelvlinder fietsroute’ wijst ons de weg. Een leuke gelegenheid voor de leden onderling om elkaar beter te leren kennen.

De wandeling

De wandeling duurt gezellig lang. Niet omdat we zo ver lopen, maar omdat de boswachter op veel plekken in het gebied wat te vertellen heeft. Over het ontstaan van de brand, het opruimen, hoe de natuur zich herstelt en hoe de brand past in het bestaande beheersplan voor de hei: minder bos, meer hei.

De grond is een jaar later op veel plekken kaal. Je ziet her en der pioniersplanten die alweer wat groen brengen, maar van dichtbij ziet de grond er nog geblakerd uit, met vaalgrijs stof. Echte heideplantjes zijn in het gebied niet te zien. "Het is afwachten hoe snel die terug komen" zegt Sjaak Smits. Want het is een heftige brand geweest waardoor de humuslaag met daarin de zaden, is verdwenen. De brandweer heeft net na de brand grondtemperaturen van 300 graden gemeten.

In het gebied stonden veel bomen. De meeste waren schoon gebrand. Doordat de bast was verbrand, zouden ze afsterven. Om te voorkomen dat het gebied verwordt tot bosgebied, is zoveel mogelijk verbrand hout uit het gebied weggehaald. “Om de grond zo arm mogelijk te houden.” Takken zijn afgevoerd en versnipperd. 5000m3 hout is tot spaanplaat verwerkt. De meeste van deze bomen zijn bij de grond afgezaagd, maar om de 50m staat nog een stomp van 2m hoog. Een insectenhotel. "Dat heeft mijn collega bedacht. In die stammen kunnen insecten huizen en dat trekt weer vogels in het gebied."

Bosbranden zijn taai
De boswachter vertelt dat de brand misschien al dagen voordat het zich manifeerde als grote brand, is begonnen. Er was een kampvuurtje dat niet goed is uitgemaakt en tot een brandje werd. Dit is door mensen in een flat in Geldrop gezien en gemeld. Dit vuurtje werd geblusd. Dat dacht en hoopte de brandweer althans. In de dagen erna is het enkele malen opnieuw opgelaaid, steeds kwam de brandweer erbij en werd het nodige water gebruikt om het te blussen. Ondanks dat kan het zijn dat de humuslaag, als bij een veenbrand, ondergronds is blijven smeulen en uiteindelijk is opgelaaid tot de echte heidebrand.

Ga mee
De brand ten spijt is de Strabrechste Heide nog steeds een mooi gebied. En volop in ontwikkeling. Misschien heeft u zin om volgend jaar met ons mee te gaan op een volgende inspectie- en inspiratiewandeling? Wilt u geïnformeerd worden over onze activiteiten, stuur ons dan een berichtje. Een mailtje naar geldrop-mierlo@groenlinks.nl is genoeg.