Met verbazing heeft de GroenLinks fractie in de gemeente Geldrop-Mierlo kennis genomen van het standpunt van het college inzake de oproep van het COC om op zaterdag 15 april de regenboogvlag (progressvlag) te hijsen. De gemeente Geldrop-Mierlo zal namelijk geen gehoor geven aan deze oproep, omdat het college niet wil dat een andere groep zich tekort gedaan zou voelen bij een volgend incident en er helaas volgens de cijfers van het COC dagelijks incidenten plaatsvinden.
In plaats van zich nadrukkelijk uit te spreken tegen een aantal recente geweldsincidenten tegen Lhbti+’ers, kijkt het college liever weg. Niet alleen wordt daarmee het geweld tegen de lhbti+gemeenschap indirect getolereerd, ook is dit een klap in het gezicht van de jongeren die zich in het pand van het COC bevonden toen de hooligans de regenboogvlag met veel geweld van de gevel rukten. De aanwezige jongeren, waaronder mogelijk ook jongeren afkomstig uit onze gemeente werden het slachtoffer van een gewelddadige actie en in plaats van deze sterk te veroordelen keert de gemeente zich van deze jongeren en alle andere lhbti+’ers af. Daarmee geeft de gemeente de lhbti+ gemeenschap in Geldrop-Mierlo en Eindhoven een dolkstoot in de rug, waarmee de slachtfoffers nog verder worden gestigmatiseerd. Een mooi voorbeeld van secundaire victimisatie, waarbij het slachtoffer nogmaals geslachtofferd wordt..
De incidenten in Eindhoven en Groningen alsook de opmerking van het college dat uit de cijfers van het COC zelf blijkt dat er vrijwel dagelijks incidenten plaatsvinden, tonen eens temeer aan dat de tolerantie in onze samenleving flinterdun is. Het zou het college dan ook sieren als zij wel gehoor zouden geven aan de oproep om de regenboogvlag te hijsen, waarmee de gemeente zich collectief zou uitspreken tegen alle vormen van haat en geweld, alsook tegen discriminerende spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden. Daarmee zou de gemeente er blijk van geven dat dergelijk gedrag indruist tegen alles waar wij als gemeente voor staan en trots op zijn: een gemeente die streeft naar verbinding in plaats van uitsluiting, een inclusieve gemeente waar iedereen erbij hoort, zichzelf mag zijn, mag meedoen en zichzelf vrij mag bewegen.