Landelijk zijn er volgens het CBS tussen 30.000 en de 40.000 winkels te veel. Dit wil zeggen dat er voor deze winkels geen “draagvlak” is en dat ze zullen verdwijnen.
Hoeveel dit er zijn in onze gemeente is moeilijk te bepalen. Enkele ontwikkelingen van de afgelopen jaren die effect hadden op de detailhandel waren o.a.; de economische crisis, internet, vergrijzing en dus lagere besteding in winkels, de sterke groei van budget formules zoals de Action en de schaalvergroting daarvan, de horeca staat sterk onder druk, de rentabiliteit staat onder druk: lagere opbrengst per m², toenemende winkelleegstand (~8% in Brabant gemiddeld). De kleine kernen van onze gemeente ervaren hiervan meer problemen dan grotere kernen zoals Eindhoven en Den Bosch.
De derde supermarkt in Mierlo:
De aanwezigheid van een supermarkt is goed voor een kleine kern. Met de komst van een derde supermarkt in Mierlo gaan we naar overbewinkeling (van 0,22m² naar 0,30m² per persoon). Het maximum is gemiddeld 0,25m² per persoon (landelijk). Het in standhouden van buurtvoorzieningen heeft helaas weinig nut. Door opkomst van internet en een verbeterde mobiliteit is er steeds minder binding met de locatie en de winkelier.
Betaald parkeren in Geldrop
De VVD probeert met regelmaat tevergeefs parkeerkosten ter discussie te stellen op basis van sentiment. Er was een handtekeningen actie gestart met de vraag of mensen wilden betalen voor het parkeren. De niets verassende uitslag van deze holle vraagstelling was natuurlijk dat men niet wenst te betalen. Uit diverse onderzoeken bleek dat €2,80 per uur geen enkele belemmering vormt voor winkelbezoek. Volgens de onderzoeksresultaten (lectoraat Vastgoed en makelaardij van Fontys hogeschool) waren hierop naar boven afgerond nul uitzonderingen van toepassing.
Werkelijke problemen:
Volgens Fontys is een van de grootste problemen van de huidige ondernemer is de huur. Deze is vaak (te)hoog en weinig flexibel. Contracten zijn voor lange duur en voor veel panden wordt de hoofdprijs gevraagd. Ondanks de verandering in het gedrag van de consument lijken de huurprijzen voor de winkeliers gebaseerd op de gouden dagen voor het internet. Hierop heeft de gemeente weinig invloed. Dit betekent dat er in het kader van winstbejag eerst winkeliers moeten stoppen of failliet gaan zodat er meer leegstand kan ontstaan. Pas dan zal via marktwerking de huur flexibeler worden bekeken.
Het organiseren van een positieve winkelbelevenis zoals een aantrekkelijk centrum met activiteiten helpt wel. Gelukkig heeft de raad in haar wijsheid deze kosten voor winkeliers en horeca verhoogd voor dit jaar en volgt er volgend jaar nogmaals een verhoging
De rol van Groen Links:
Als Groen Links zullen we een antwoord moeten gaan formuleren op de volgende vragen:
• Houden we de voet op de rem?
• Gaan we winkeliers faciliteren?
• Kunnen we ons winkelaanbod of de locatie een nieuw jasje steken?
• Wachten we tot de vrije markt het probleem “oplost”?
• Hoe kunnen we als gemeente sturen en moeten wij dit doen?
• Welke keuze moeten we hierin maken?
• Moeten we afspraken maken met Helmond, Venlo of Eindhoven?
Dit wordt de komende jaren de onze uitdaging:
We moeten een antwoord bieden aan de dalende kwantitatieve behoefte aan winkelvloeroppervlakte en tegelijkertijd in te spelen op de veranderende kwalitatieve behoeften en mogelijkheden van de consument en markt.
Wil je hierover meedenken of mee praten geef je dan op voor onze Denktenk.